Waarom kraanwater?

Waarom kraanwater?

In 2006 dronk de Nederlander gemiddeld 21 liter flessenwater. Dat is dus voor de 46.000 Heuvelrug inwoners een flessenberg van 1.732.000 flessen van 0,5 liter. Er worden per dag, alleen al in Nederland, minimaal 500.000 plastic (water)flesjes weggegooid. Ze belanden op de vuilnisbelt, maar ook op straat of in de zee. Er drijft een eiland aan plastic afval in de oceanen ter grootte van Frankrijk en Spanje.

De productie, verpakking en het transport van verpakt drinkwater zorgt voor veel meer CO2 uitstoot dan voor dezelfde hoeveelheid kraanwater. Voor de productie van het flesje is ook nog eens 1 liter water een kwart liter olie nodig.

Als inwoners in Utrechtse Heuvelrug nooit meer flessenwater zouden drinken, zouden we ongeveer 100 tot 150 ton CO2 per jaar besparen. Hiermee dragen we bij met het verminderen van CO2 uitstoot .

1 liter flessenwater kost bij de supermarkt, beetje afhankelijk van merk en verpakking, gemiddeld 1 euro. Voor 1 euro krijg je in Nederland maar liefst 1000 liter kraanwater!

Voor een slok ‘natuurlijk en gezond water’ uit de fles betalen we graag 1000 keer de prijs van kraanwater. Die prijs betalen we echter niet voor het water. Meer dan 90 procent gaat naar transport, marketing, verpakking en winstmarges van de tussenhandel.

Neem dus nog een lekker glas Heuvelrugwater, natuurlijk uit de kraan!